title bar

Saya SAYANG Followers Saya...=)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aniq Allam Ahza

Thursday, 26 May 2011

Ada apa dgn Si AA?

Entri kali ni, aku nak story sket pasal 'budak' ala2 Im not a girl not yet a woman sorang ni ~ Arfazilah Abka. Siapa sebenarnya dia ni?

~~Sebenarnya, Arfazilah Abka ni bukanlah siapa2..hanya one of millions bloggers saja.. Kehidupannya sangat simple.



Bermula sebagai kanak2 riang yang mula bertadika d Tadika Yayasan Sabah selama setahun. Dalam kelas, hanya 3 orang murid perempuan, yang lain semuanya laki..Setahun lepas tu, Arfazilah Abka ni pun naik tahun 1..bermula di SK Tg. Aru, Kota Kinabalu..di sekolah itu, dia hanya sempat belajar setahun setengah memandangkan abahnya yang dulu anggota polis (skg polis pencen dah..) ditukarkan ke Labuan.
Disebabkan itu, abah memindahkannya ke SK Likas, K.Knblu..Abah seorang saja yg berpindah ke Labuan. Jadi, segala aktiviti sekolah, bermain dan sebagainya dipantau oleh mama..
Di sekolah inilah Arfazilah Abka ini menghabiskan UPSR nya..di sinilah dia belajar berkawan, bergaduh, bergosip2 (gosip kanak2 riang) dan bersukan. Di sinilah dia mula ramai kawan, mendapat raaaamai kawan ~ Asmawati n Asmawarni (twins), Hastuti, Jumria, Fadjemeer, Norhakimin dan raaaaamai lagi! Dan di sinilah juga dia mula kenal bola jaring. Dia mula gian dengan sukan itu semenjak kali pertama menyertai pertandingan bawah 12 tahun peringkat MSSS dan MSSD. UPSR nya ala kadar..sekadar mendapat 2A dan 3B sahaja..alhamdulillah...

Menginjak ke alam sekolah menengah, dia meneruskannya SMK Likas, Kota Kinabalu. Kegilaannya kepada sukan yg hanya utk perempuan itu menjadi2. Sanggup sehari suntuk utk berada di sekolah semata-mata untuk mengikuti training pada paginya dan akademik di sebelah petangnya. Setiap tahun, pasti dia menjadi wakil sekolahnya, dan kemudian, wakil daerahnya. dan ada beberapa kali mewakili bahagian Pantai Barat. ada kawan2 yang kurang senang. Mungkin kerana trend budak netball yang sporty, sempoi, gila2 dan aktif. Tapi Arfazilah Abka ni masih reti nak balancekan dgn masa study..Favourite subjectnya BM, Mathe, P.Islam and of kos Science...naik form3, hatinya ter chemistry plak dgn sorang student baru dari Kelantan, n ntah macam mana, c budak Kelantan tu pun syok dekat dia..(c Arfazilah Abka tu bukanlah cantik mana pun. ramai lagi awek2 skolah yg cun melecun dari dia..tp ntah kenapa mamat hidung mancung tu suka pada dia..hihihi...no komen)...................lagi menyebabkan dia tidak disenangi oleh segelintir orang termasuklah beberapa org cikgu cikgi..alahai, dunia...
Tiap petang, after sekolah, pastilah belangkas 2 orng ni study sama2 (iyo ko study?) n petang sket, pegi jogging sama2 dekat tasik kompleks sukan..(bestnya kompleks sukan sebelah aja dgn skolah dia). Tp, cintan cintun diorang berdua ni hanya berlangsung setahun.PMR c budak hidung mancung dasat gila menyebabkan dia dapat tawaran masuk ke sekolah berasrama penuh di Labuan..haaaaa...tinggallah c Arfazilah Abka single mingle balik. Haru jugak nak melupakan c mamat hidung mancung ni..after c mamat ni pindah sekolah, dalam sebulan dua masih kontek, tapi da lama2, tuttttttttttttttttttttttttt..........c Arfazilah Abka kata," ahhh..tak kesah lah pun!"



Dia masih meneruskan tingkatan4 nya di sekolah yang sama dan mengambil Science Stream..(alah, bukan teruk sangat pun result PMR dia tu..tapi takdalah gempak sangat pun..hahha..)..dalam geng2 netball c Arfazilah Abka lah satunya student Science. yang lainnya amik Commerce and Sastera. Salah sorang cikgu yang melibatkan dirinya dalam netball tu geng keras dgn dak2 netball yang lain. So, mungkin tak masyuk sangat dgn c Arfazilah Abka ni..(ataupun c Arfazilah Abka tu aja yang perasan!)tapi lantaklah. Bukan dia pun yang bagi markah SPM nanti..hehehe..
Kali pertama c Arfazilah Abka ini mewakili Sabah dalam sukan kegilaannya itu time form4...MSSM buat di Perlis...best2!
Naik form5, barulah dia slow down aktivitinya itu. Lepas MSSS, dia terus stop and focus pada SPM yang tak berapa nak jauh lagi tu...
Alhamdulillah, walaupun ada kawan2 yang asyik duduk menghadap buku (kononnya tu) sebelum ini pernah sindir2 suruh study n stop netball, akhirnya c Arfazilah Abka ini antara 8 orang yang berjaya masuk ke matrikulasi (tak ramai yang dapat atas faktor2 aku pun tak tau kenapa)...
Berhijrahlah dia ke Labuan utk setahun.............yah! kembali kepada netball!
pada peringkat ini, semua players dalam teamnya memang 1 kepala. Datang dari pelbagai kaum ~ Bajau, Dusun, Iban, Melanau, Bugis dan sebagainya.
Inilah antara zaman kegemilangannya selepas di bangku sekolah. Team matrik nya itu menjadi juara Open Labuan Tournament pd thun itu..(dasat...dapat kalahkah team polis, dan team dari beberapa jabatan dan persendirian lain)...

>>>>>penat dh taip...sambung post lain eh!!>>>>?



4 comments:

MataHati @ MH said...

ohh....ce citer lagi ce citer lagi.. :)

Arfazilah Abka said...

ahahha..MH, awak request ce cite ce cite pengalaman ngajar dak2 pedalaman aja..ehehhe

arttati said...

he... it's me on ur 1st pic... i lebiu more than others...mmuuaaapphh!

Arfazilah Abka said...

~arttati
yeahh, dats u babe..=)