title bar

Saya SAYANG Followers Saya...=)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aniq Allam Ahza

Thursday, 23 June 2011

Takmau jadi guru begini...

Harapnya, kita tidaklah menjadi guru yang sebegini......


"Kita jangan terlalu fokus utk murid2/pelajar2 yang cemerlang utk pass with flying colours..tp lebih fokus kepada murid2/pelakar2 yg nearly miss lulus, sebab mereka itu lah yang akan mempengaruhi keputusan keseluruhan nanti..."


Itulah yang Chairman utk English On Target Meeting peringkat daerah Tambunan pagi tadi...
Semua guru2 dari sekolah2 sekitar tambunan berkumpul.. Hmm, mmg sangat betul kenyataan yang chairman tu cakap..kadang2 ada sesetengah sekolah, guru2nya lebih tgk dan fokus kepada murid2/pelajar2 pintar cerdik, pandai, brilliant, champion dan segala2nya lah...yang slow, slow learner, kurang pandai atau yang kasar sket disebut bodoh itu, mmg ada yang memandang bodoh saja..mungkin ada yang langsung takmau pandang...

Sebagai guru2 yang spesifik kpd subjek tetentu, jika ada yang berhadapan dengan masalah murid2/pelajar yang hampir2 lulus ini, mereka inilah yg perlu diberi keutamaan jg..tidak malampau jika sy katakan, lebih baik, murid2/pelajar2 yang bijak pandai, yg cemerlang bolehlah diletakkan di bawah guru2 lain sekiranya guru yg sepatutnya terpaksa memberi perhatian lebih kpd murid2/pelajar2 yg slow ini..sebab apa?
Sebab........kalau murid2 yg slow itu yg dberi kpd guru lain, for sure guru lain tu just bagi latihan biasa saja sebab mereka bukan dalam field subjek yg sebenar..kan ke kesian murid2 slow tu...jadi......biarkan guru2 yg sepatutnya fokuskn kpd murid2 slow ini.

semoga semua murid/pelajar dapat menjadi modal insan yang berisi dan berjaya satu hari nanti..
kepada semua murid/pelajar, All The Best for your nearest and your big exam!

Jadilah guru/pendidik yang adil kepada murid/pelajar anda kerana mereka berhak ke atasnya,...

3 comments:

Sz said...

betul tu...
ikhlaskan hati berkhidmat utk semua..
tanpa pilih kasih kan...

manatau anak murid yang biasa2 saja tu la nnt membantu kita masa kita dah berumur/pencen ...

Arfazilah Abka said...

~Sz
betul tu kak...nanti bila budak2 tu da berjaya, baru lah pulak nanti nak mengaku itulah murid saya dulu..huhu.tak baek..

MataHati @ MH said...

semuanya adalah sama.. harus diberi perhatian sama rata tanpa memilih bulu.. kan kan kan