title bar

Saya SAYANG Followers Saya...=)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aniq Allam Ahza

Wednesday, 27 July 2011

sebelum terkena...jaga2 dngan pihak macam ini..

Hari ni adalah hari yang sengal bagi aku.......

Cerita yang diceritakan oleh en.suami aku kepada aku..
pertama sekali, cerita ini bukan utk menjatuhkan sesiapa.cuma sbg peringatan kpd diri sendiri dan kawan2 d luar sana supaya jgn ambil mudah dan sambil lewa dalam urusan kita sehari2 walaupun nampak simple...
cerita bermula apabila...~Petang td, dia pergi ke satu tempat utk membayar bil2 dan tmpat penyimpanan wang di satu daerah di Sabah~ untuk bayar bil2 dan untuk masukkan wang dalam ***..
Meaning to say, ada 2 benda la mau disetelkan dalam 1 masa..




so dipendekkan cerita yang sengal ni,sedang en.suami menyetelkan bil2, dalam masa yang sama, dia buat juga saving tu..pakai borang yang betul~ warna biru..
entahlah,mau dikatakan pegawai tu silap, macam x tercapai akalku pulak..macam tidak logik...pegawai tu buat pengeluaran pulak.
Setelah selesai buat pembayaran bil2 semua, en.suami pun ambil lah balik buku simpanan tu..sekali sudah sampai kereta, dia tergerak hati mau check amaun yang generated by computer dalam buku simpanan tu...Aikk...kurang RM100 pulak...
(walaupun ada yang kata, "alaa..RM 100 aja..bukan banyak pun.." well, hello...boleh beli macam2 sudah tau...cukup minyak ulang alik gi sekolah selama seminggu)

So, en.suami pun patah balik ke kaunter tempat dia berurusan tadi...sudahlah orang pun ramai time tu, dia redah potong line aja...
bila dia jumpa dan tanya balik dengan pegawai tu, baru pegawai tu sengih2..mengaku dia silap..sepatutnya duit disimpan, bukan dikeluarkan..
nasib baik perasan..huh!

cuma, memang tak ada logika lah pulak sebab kalaulah dia silap tekan butang 'keluaran wang', mesti dalam tangan dia ada rm200..so, kenapa tidak pulangkan...entahlah kan..kalau dia betul2 tersilap, mintak maaflah, saya seperti menuduh di sini..

Tapi apapun, sekadar ingatan bersama, kalau betullah dia berniat utk mensedekahkan duit orang ke poket sendiri, ingat2 dan sedar2lah..jgn malukan nama sendiri dan tempat kita mencari rezeki..malu keluarga kita, anak2 kita, saudara mara kita..
takkan bangga pulak kot nanti bila time menghadap Allah, ada plak sangkut kes2 macam tu...

ok, aku sekadar berkongsi cerita yg sudah terkena batang hidung sendiri..jika ada kekasaran dan keterlanjuran biacara, mohon maaf..tidak ada niat mahu menjatuhkan nama mana2 syarikat, jabatan atau mana2 badan..ini cuma peringatan kepada kawan2 d luar sana supaya lebih peka dan beringat..jgn sudah terkena baru menyesal..(hmm..tgk, pegawai tu dah bikin malu nama tmpat keja dia sendiri...hmmm)

3 comments:

Sz said...

isykkk ada juga orang gitu ye ...

cikgu arfa bz ye...lama tak update blog!

Arfazilah Abka said...

~Sz
tulah kak..terkena batang hidung sendiri...sampai ati org tu kalau dia btl2 berniat macam tu...
(bz sket la kak..maklumlah, da stat keja after cuti panjang tu hari kan..p/s: kak, seganlah panggil cikgu2 ni..hihi..)

MataHati @ MH said...

update lah lagi blog ni cikgu.....