title bar

Saya SAYANG Followers Saya...=)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aniq Allam Ahza

Wednesday, 14 December 2011

Siapa yang bersalah?

Isteri: Abg, izinkan sy bekerja untuk membantu abg menyara kehidupan kita sekeluarga.

Suami: Tidak perlu, syg..Biar abg sj bersusah payah diluar mencari duit. Awak didiklah anak kita sebaik mungkin.

Si isteri masih belum putus asa memujuk.


Dan akhirnya, demi menjaga hati isteri dan mengelakkan bermasam muka, si suami merelakan.
Lalu bekerja si isteri. Diberi kereta untuk memudahkan pergerakan ke sana sini.Anak pula dihantar ke nursery.
.
.
.
.
.
"Mama, Dhaia lapar.." si kecil berusia 5 tahun bersuara.
"Tunggu dululaaaahh..Mama baru balik keja ni. Penat lagi tau. Kalau da tak tahan sangat, pergi mintak dekat ayah."

Berlalulah Dhaia dengan perut berbunyi-bunyi mencari si ayah.

"Ayah, Dhaia lapar..Mama kata dia penat.."
"Hmm...ok, jom kita tgk apa ada dalam peti sejuk!"
.
.
.
.
.
.
"Abg, harini sy balik lewat sikit. Ada gathering dengan officemate lepas office hour nanti.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Abg, this weekend sy kena outstation. So, dalam 3 days sy tak ada."
"Kalau tidak pergi, tidak boleh ke, sayang? This weekend kan birthday, Dhaia and anniversary kita?"
"Sorry abg, really cannot. Flight ticket dah beli.You celebrate it with Dhaia, should be no problem kan."
.
.
.
.
.
.
.
.
.........Makin lama, si isteri makin 'jauh'..bukan saja dengan orang yg dipanggilnya 'abg' itu..malahan, menatap wajah Dhaia sekalipun dia jemu......

sehingga akhirnya...

.
.
.
.
.
.
.
"Abg, I nak u lepaskan I..I need my freedom back."
"What do u mean, sayang?"
"Ceraikan I. I have someone now."

Si suami terduduk sambil lidah terkelu..
.
.
.
.
.
.
.
salah siapa semua ini? Si suami kah? Si isteri kah atau siapa dan apa?

Yang merana, salah satunya...
jiwa anak kecil bernama Dhaia...


2 comments:

mak encik | SZ said...

tak pasti siapa yang bersalah..
yang pasti mangsa keadaan si anak kecil...huhuhuhu

Arfazilah Abka said...

~tulah kan kak..kesian jugak..tp kalau sy, si istri lah yang bersalah..tidak pandai menjaga batas diri sehingga terjebak ke perkara negatif lain..Allahua'lam..